Een zoutgrot in Kloetinge?
Het Zeeuwse Nieuws.

Een zoutgrot in Kloetinge?

Zoutgrotten zijn een verademing bij: Astma, Bronchitis, COPD, eczeem, psoriasis, Hooikoorts, of gewoon een uurtje Welness voor jezelf. Maar zijn die dan ook in Zeeland? Dat moet Maya de Bijl-Versluis ook gedacht hebben toen ze de eerste zoutgrot opende in Kloetinge.

Je kan er terecht voor een vitaliserende verzorging, met een zogenaamd speleotherapeutisch en een halotherapeutisch effect. Een uurtje in een zoutgrot zou hetzelfde resultaat hebben als een weekend aan zee. De kunstmatige zoutgrotten zijn niet alleen volledig bekleed met zout(plafond, muren en vloer), ze zijn ook uitgerust met een regelbare zoutvernevelaar (halogenerator) die het zout in minuscule deeltjes in de ruimte brengt en zo een zoute omgeving creëert.

De oorsprong van de zoutgrotten

Het concept van de halotherapie komt uit Oost-Europa. De eerste kunstmatige zoutgrotten zijn in Rusland ontstaan, vandaar uit zijn ze verspreid over zowat de hele wereld. Vroeger toen mijnwerkers die in zoutmijnen werkten vaststelden dat de gezondheid van hun luchtwegen erop vooruitging, zijn er in een aantal zoutmijnen kuuroorden opgericht die gebruik maakten van de voordelen van zout. Sindsdien zijn er zowat overal zoutgrotten gecreëerd, ook in Nederland en in België.

Het is gewoon heel goed voor lijf en leden

Halotherapie (behandeling met zout) maakt de luchtwegen vrij. (astma, luchtweg allergieën denk ook aan hooikoorts, bronchitis, rokershoest, hoest door lucht vervuiling onder meer sinusitis worden beter). Uitscheiding van afvalstoffen en afweersysteem worden beter. Verbetering van hart en bloedvaten, (hypertensie, slechte doorbloeding). Maar afgezien van de zout omgeving vormen de zoutgrotten ook heel gespecialiseerde relaxatieruimtes. (ontspanning, een goed gevoel gaat stress, gespannenheid, vermoeidheid en slaapstoornissen tegen). Een mooie huid, dermatologische aandoeningen worden beter, psoriasis, acne, irritatie, ontstoken huid enzovoort.

Wie een kuur volgt, moet de sessies een of meerdere keren per week herhalen, al naar gelang van het type zorg dat verstrekt moet worden, gaat de klant meestal relaxed zitten, staan of liggen, maar het is altijd comfortabel en in onspannen sfeer. Meestal kun je al merkbare resultaten verwachten tussen de 5 en 10 behandelingen. Het aantal sessies hangt af van de aard van de klacht en is per persoon verschillend. Kinderen vanaf 6 maanden tot senioren kunnen genieten van de voordelen van halotherapie.

Contra indicties

Contra indicaties zijn: hyperthyreoide (overmatige werking van de schildklier) bij acute luchtwegaandoeningen, zoals acute longontsteking infecties die gepaard gaan met koorts TBC hebben of gehad hebben hartinsufficiëntie hoge bloeddruk of hypertensie lijden in fase IIB een te lage bloeddruk chronische obstructieve longziekten en een derde graad van chronische longinsufficiëntie Een kuur in een zoutgrot is natuurlijk altijd een aanvullende aanpak en kan een medische behandeling niet vervangen. Het verlicht klachten en in de meeste gevallen aanzienlijk bij zowel luchtwegaandoeningen als huidproblemen. Soms verdwijnen de klachten voor langere tijd vrijwel helemaal. Halotherapie werkt ook preventief tegen terugkerende luchtweg- en huidklachten.

Hygiëne

Uiteraard stellen we hygiëne in onze zoutgrot voorop. Tassen en waardevolle spullen kunnen veilig opgeborgen worden in een afgesloten locker. Het is verplicht om schoenhoezen over uw schoenen aan te trekken (worden gratis verstrekt door ons), het gebruik van meegebrachte schone witte sokken is toegestaan.

Bij huidproblemen dienen de te behandelen lichaamsdelen indirect in open contact te staan met het aerosol zout dat in de lucht wordt verspreid. Draag daarom bij uw bezoek aan de zoutgrot makkelijk en loszittende vrijetijdskleding om zo eenvoudig de te behandelen lichaamsdelenvrij te kunnen maken.

In onze zoutkamer staan 6 comfortabele stoelen.

Zoutgrot Kloetinge

Zoutgrot Kloetinge

De gemiddelde temperatuur is 20 graden Celsius. Mocht u in slaap vallen tijden een sessie kunt u gevoelsmatig afkoelen en is het raadzaam gebruik te maken van de beschikbare plaids. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen lekker een uurtje te lezen of naar de ontspannende muziek te luisteren. Wij verzoeken u vriendelijk om vooraf geen parfum, aftershave of andere geurdragende middelen te gebruiken als u de zoutgrot ingaat. Om het een ieder naar de zin te maken proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met uw wensen en rust. Wilt u privacy geef dit aan.

 

 

 

Zoutgrot Kloetinge

Kinderen in de zoutgrot

Ook kinderen zijn welkom

Kinderen proberen we zoveel mogelijk gezamenlijk te behandelen, omdat de instelling van het apparaat anders is dan bij volwassen is en de tijd van behandeling een kwartier korter. Kinderen tot 10 jaar mogen alleen toegelaten worden onder begeleiding van een volwassene. Deze begeleider is gratis.


Meer info: Zoutgrot Kloetinge Damayanti-Healing
Of bel direct: 0642222306

The following two tabs change content below.
Wil jij ook in deze krant? Zonder kosten voor plaatsing? Ben jij een Zeeuwse ondernemer, werk je bij een Zeeuws maatschappelijke instelling, of heb je veel raakvlakken met de Zeeuwse cultuur? Het Zeeuwse Nieuws laat zich graag verrassen door nieuwe, uitdagende artikelen. Ga naar: Jouw artikel in Het Zeeuwse Nieuws

Laatste berichten van Redactie van Het Zeeuwse Nieuws (toon alles)

20 april 2016

Eén reactie op dit bericht “Een zoutgrot in Kloetinge?”

 1. frans.vervaet@skynet.be' frans vervaet schreef:

  mevrouw, mijnheer,
  Als psoriaspatiënt interesseert de kuur mij wel maar ik heb een vraag: indien u privacy wenst is er dan een opleg te betalen
  op het uurtarief.
  Dank voor uw reactie.
  Met vriendelijke groeten
  Frans Vervaet, Eeklo (B)
  P.S.: ik kan in principe enkel tijdens de weekends langskomen (vrijdag of zaterdag) ter gelegenheid van ons verblijf in onze va-
  kantiewoning in Kattendijke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *