Foto nieuws

Wist u dat? Het grootste Nationaal Park ligt in Zeeland.

 

Nationale Parken, zijn de mooiste en waardevolste natuurgebieden. Het zijn de visitekaartjes van de Nederlandse natuur. Nederland telt er twintig, maar met de Oosterschelde hebben we in Zeeland wel mooi het grootste Nationaal Park van Nederland in onze provincie. Toch weten weinig Zeeuwen zich echt bekend met de overtreffende schoonheid van dit gebied. Dit is nou zo’n stukje onbekend Nederland, waarvoor we doorgaans naar het buitenland gaan.

Adembenemende natuur in Zeeland

De Oosterschelde is eigenlijk een thuis, een overwinterplaats, een kraamkamer en een wegrestaurant tegelijk. Inkvissen komen speciaal van de Engelse zuidkust om in de Oosterschelde te paren. Van veel vissoorten, zoals geep, ansjovis en puitaal, worden de jongen hier geboren. Vogelsoorten, zoals de tureluur komen naar het Oosterscheldegebied om er te broeden. Heel veel soorten verblijven er een periode tijdens de trektocht naar het zuiden om er te overwinteren of naar het noorden om er te broeden.

Kleine walvissen en zeehonden

Vrijwel altijd spot je op zee een groep bruinvissen (kleine walvissen) of zeehonden. Vlak voor de kust, soms zoekend naar voedsel, soms rustend op de drooggevallen Roggenplaat. Het decor wordt verrijkt met het gefluit van de vele (honderdduizenden) vogels die het Nationaal Park rijk is. Bij eb vallen de slikken en platen droog, zodat de vele vogels hun voedsel kunnen vinden en de zeehonden tegen de branding uitrusten. Achter de dijken vindt men karrevelden, inlagen en kreekgebieden. Zichtbare herinneringen aan de ontstaansgeschiedenis van dit gebied. Nationaal Park Oosterschelde maakt deel uit van het Europese netwerk van natuurgebieden.

Veruit de mooiste duiklocatie

De Oosterschelde staat natuurlijk bekend om de kreeftenvisserij, de oesterteelt en de visvangst. Maar ook bij duikers staat het bekend als één van de mooiste duik­locaties, vanwege de bijzondere onderwaternatuur. Kreeften, inktvissen, tropisch ogende naaktslakken, zeepaardjes, bijzondere vissen en dodemansduim (de enige Nederlandse koraalsoort) worden regelmatig gezien.

De Oosterschelde kent vele gezichten

De Oosterschelde is oorspronkelijk een riviermonding, maar door de aanleg van de Deltawerken in 1986 veranderde de Oosterschelde in een ondiepe zeearm: Inmiddels met de status van Nationaal ­park. Het grootste van Nederland. De Oosterschelde kent vele gezichten, beïnvloedt door eb en vloed, weer en wind. Tijdens een rondvaart ­ontluikt de Oosterschelde ­zich meer dan eens in één van haar prachtigste ­verschijningsvormen.

Van dichtbij zien

Velen voor u deden het al: een bezoek brengen aan de schoonheid van Nationaal Park de Oosterschelde. Wanneer u het van dichtbij wil zien, dan is er een mooie fietsroute over Duiveland. Maar echt beleven doe je natuurlijk het liefst vanaf het water. Als u niet de beschikking heeft over een eigen boot, dan is Passagiersschip De Onrust een ontspannen alternatief. Ze ligt dagelijks klaar in Burghsluis om ­buitengaats te gaan op de Oosterschelde, met aan boord tot wel 150 ­mensen die elke keer weer intens ­genieten van het prachtige natuurgebied. Aan boord is alles geregeld. Eten en drinken, verrekijkers, gesproken en geschreven informatie over het natuurgebied. Het is wel verstandig om eerst te reserveren. Dat kan op hun website: www.ms-onrust.nl. (Red.: of telefonisch 06-53535297)


Met dank aan Jacqueline van Mill voor dit artikel. Jacqueline is eigenaar van de Onrust en heeft als missie om iedere Zeeuw te laten zien hoe prachtig mooi de eigen provincie is. Wij weten het inmiddels uit ervaring en vinden ook dat iedere Zeeuw dit van dichtbij gezien mag hebben. De eigen Provincie is zo mooi en er zijn parels in Zeeland die we nog niet ontdekt hebben. Een aanrader voor een dagje uit in eigen Provincie. >>> Laat zien <<<

The following two tabs change content below.

Jacqueline van Mill

Kaarten voor een vaart zijn te bestellen op de website: op Passagiersschip De Onrust
Jacqueline van Mill is samen met Marcel eigenaar van het passagiersschip De Onrust. Al jaren varen zij dagelijks met vele belangstellenden over het Nationaalpark de Oosterschelde. Geen vaart is hetzelfde volgens Jacqueline. Een het blijft bijzonder om de zeehonden en de bruinvissen te zien.

Laatste berichten van Jacqueline van Mill (toon alles)

28 januari 2016

Eén reactie op dit bericht “Wist u dat? Het grootste Nationaal Park ligt in Zeeland.”

  1. info@goldiestravel.nl' Ella Goud schreef:

    Leuk artikel Jacqueline, veel succes met jullie vaartochten in 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *